Divlji morski plodovi pazija home

Rizot od divljih morskih plodova

Branje, odnosno sakupljanje hrane nije vezano samo za kopno. Puno toga ukusnoga i zdravoga može se nabrati i uhvatiti u moru, i to u plićaku, ili po stijenama.

Od kad znam za sebe s mamom i tetkom sam brala lumpare (priljepke), kavaloke, ogrce (mi smo ih zvali grci), ježe (ježince), hvatala kosmeće, i druge relativno nepopularne delicije iz mora, do kojih se lako dođe a okusom su ko da jedeš čisto more. Sva ta sitnežija iz mora se uglavnom smatra siromaškom hranom, a meni je zato baš posebno draga.

U Moluntu smo tetka i ja prije koji dan skupile ježa, nabrale lumpara, kavaloka, ogrca, par kunjaka i volaka, čak i 5-6 divljih mušula, a od svega toga sam odlučila napravit rizot, iako sam prije marendala par ježa na tostu sa zeru maslinovog ulja i soli.

Ovo jelo je definicija slow food-a i po mom mišljenju vrhunska delicija koju se ne može naći na menijima restorana, tako da je baš posebno i prigodno ako nekoga želite oduševiti ručkom ili večerom. A najbolje od svega, možete ići zajedno po „namirnice“ pa je doživljaj u toliko posebniji. Zapravo, je totalno šminkerski, ali s obzirom na to da ja to jedem cijeli život, sebe izuzimam iz hipsterluka.

Sastojci za 2 osobe:

30 dkg lumpara

10 kavaloka

10 kunjaka

10 volaka

20-30 ogrca

10 divljih mušula

Ikra od 20 ježa

½ luka nasjeckanog na sitno

3 pice česna nasjeckane na fetice

Pola balice petrusina

2 deca dobrog bijelog vina

Juha (temeljac) za podlijevanje

Arborio rizi

Prvo ježeve prepolovite na pola, pa pažljivo izvadite narančastu ikru i oprezno je properite pod laganim mlazom vode. U jednu manju zdjelicu punu maslinovog ulja skupljajte ikru dok ne očistite sve ježeve.

Morski ježevi

U teću ubacite sve rakove, puževe, školjke, pa prokuhajte jedno 15 minuta.

Vodu od kuhanja procijedite kroz gazu i sačuvajte za podlijevanje rizota.

Rakove malo ohladite pa ih dužom iglicom za šivanje izvucite iz kućica i očistite.

Rakove i lumpare čistite tako da im mičete crne odnosno tamnije dijelove jer su to otpaci. Sve što očistite ubacite u zasebnu zdjelicu s malo vode od kuhanja da se ne osuši.

Kad ste to sve napravili možete početi činit rizot. Na maslinovom ulju zažutite luk pa dodajte rizi i česan. Promiješajte 20 sekundi pa podlijte s bijelim vinom. Konstantno miješajte. Kad vino ispari dodajte rakove, lumpare i ikru od ježa, promiješajte 10 sekundi da se sve sjedini pa dodajte petrusin i nastavite podlijevati juhom od kuhanja rakova i lumpara sve dok rizi nisu skuhane. Probajte pa posolite i popaprite po želji.

Rizot se servira topal s malo nasjeckanog petrusina po vrhu.

Ako volite možete od začina ubaciti i malo svježe majčine dušice dok se luk dinsta. Meni to da divnu aromu, ali često radim i bez. Moja tetka zna na kraju dodati malo masla pa rizot bude kremastiji.

Možete se igrati s raznim začinima, samo pazite da ne ubiju miris i okus mora.

Rizot od divljih morskih plodova