Maginje 1

Mermelada od maginja

Maginje, Arbutus unedo, sam brala još kao dijete kad bi s nonom išla u šetnje. Dubrovnik ih je bio pun, a pogotovo Babin Kuk gdje smo često šetale. Rastu po cijelom Mediteranu među grmljem, po šumama i na rubovima livada i polja. 

Plodovi maginje sazrijevaju upravo sada, sredinom jeseni u studenom. Kao voćka veoma je podcijenjena i često ćete vidjeti hrpu maginja zgaženih na tlu, jer puno ljudi ne zna da se jedu niti koliko je ukusan i zdrav plod maginje. 

Pored toga što su jako lijepe i imaju prekrasnu crveno narančastu boju, maginje su pune vitaminom C, taninom i pektinom, zbog čega su idealne za pripremanje džemova i mermelada a puno ljudi od maginja rade likere i rakiju, što ne čudi jer su dosta slatke. Jedu se naravno i sirove, ali treba bit oprezan jer imaju nepovoljan učinak ako ih se previše pojede, možete se lagano opit. Navodno je 6-7 plodova neki optimum, više od toga ne treba jest.

U narodu se vjeruje da je maginja prirodni lijek u borbi protiv upala dišnog i crijevnog sustava a mogu se koristiti i kod urinarnih problema. Ovo ništa ne znam za sigurno, to mogu biti i bapske priče, ali te priče često znaju biti točne, tako da ne odbacujem ih, ali ja maginje uglavnom volim jer je od njih mermelada najsličnija kupovnoj od marelica a tu djeca obožavaju.

Recept je jako jednostavan ali zahtjeva malo truda. Ovo je originalna ričeta od moje mame i s velikim zadovoljstvom je dijelim s vama. Ona je prvo propasirala mermeladu i onda je cijedila kroz najlonke da izbjegne sjemenke koje stvarno znaju ić na nerve. Ja nemam najlonke pa sam koristila gazu 🙂

Od sastojaka vam treba:

1 kg maginja

Cukara po želji (cca 200-300g)

Sok od 3-4 limuna

Voda

Sredstvo za zgusnuti

Večer prije maginje stavite u plosnatu zdjelu, pospite s malo cukara i poškropite sokom od limuna (2-3 limuna).

Maginje koje su cijelu noć stajale u cukaru i limunu ubacite u teću, zgnječite, dodajte 2 čaše vode i kuhajte na laganoj vatri 20-30 minuta uz redovito miješanje dok ne omekšaju. Pazite jer znaju poprskat dok vriju. Mermeladu propasirajte kroz pasabrod odnosno sitno cijedilo, pa propasiranu mermeladu još procijedite kroz gazu ili najlonku 🙂 Dodajte cukara koliko volite, još malo soka od limuna, i kuhajte dok se ne reducira do željene gustoće. Ako volite da vam mermelada bude čvršća dodajte želatine ili nekog drugog sredstva za zgusnuti je.

Gotovu mermeladu ulijte u vruče sterilizirane teglice, obrnite naopačke da se ohlade, i čuvajte u frižideru ili u špajzi na tamnom.

Ova mermelada je stvarno predivna i isplati se svog truda. Takvu ne možete kupit nigdje! A meni je najdraža na tostiranom sourdough kruhu, uz kikaru čaja.