Juha od šumskih gljiva 1 webres

Juha od šumskih gljiva

Muž i djeca su me molili, kad već beremo toliko gljiva i jedemo ih na razne načine, ako mogu probat napravit krem juhu od gljiva ali da bude ko iz vrećice jer tu najviše vole (muko moja).
Ali stvarno sam uspjela. Naravno bolja je od onih iz vrećice; i zdravija i ukusnija, a jako je jednostavna za napravit. Pravila sam je od svježih žutih trubica kojih sad u zimskim mjesecima stvarno ima u izobilju, i od sušenih vrganja.

Za 10 porcija (u nas svi uzmu repete) potrebno vam je:

500 g svježih žutih trubica
50 g sušenih vrganja
3 velike mrkve
1 veliki luk
1 šaka nasjeckane seleni
1 šaka nasjeckanog petrusina
4-5 grančica svježe majčine dušice
7-8 pica česna
300 ml vrhnja za kuhanje (može obično može biljno)
100 g masla
Maslinovo ulje
Sol i papar

Trubice očistite i odrežite im samo dno stručka (cca1cm).
Vrganje pokišajte u toplu vodu.
Luk i mrkvu isijecite na komadiće pa izdinstajte na maslu i maslinovom ulju, dodajte česan, selen, petrusin i listiće majčine dušice.
Nakon 2-3 minute dodajte očišćene trubice, malo ih prodinstajte pa dodajte vrganje i vodu u kojoj su se kišali. Podlijte vrelom vodom (cca 2l) i kuhajte jedno pola sata.
Kad je juha skuhana usitnite je štapnim mikserom dok ne postane kremasta, dodajte vrhnje za kuhanje (ja sam koristila sojino), sol i papar onoliko koliko vam paše, dobro promiješajte I servirajte vruće uz malo tostiranog sourdough kruha.
Ja sam sa strane prepržila tanko izrezane fetice pancete pa ko je htjeo mogo je dodat malo komadića hrskave pancete po vrhu. Ide jako fino uz juhu.

Juha od sumskih gljiva webres