Kimchi

Jednostavan recept za korejski Kimchi

Kimchi je fermentirani kineski kupus koji, kao i obični kiseli kupus, ima blagotvoran učinak na naše zdravlje. S Kimchijem se rade mnoga jela, a u našoj familji ga najviše jedemo kao Kimchi fried rice, u raznim sendvičima, dumplingsima ili sirovog uz kuhanu rižu.

Ovo je osnovni i veoma jednostavan recept za Kimchi, nama je sasvim dobar već godinama. Ali ako pogledate “Kimchi” serijal na Netflixu vidjet ćete da recepata za Kimchi ima mali milijun, pa ako vam se eksperimentira eto preporuke za nešto zanimljivo za pogledat.

Sastojci za Kimchi od 2 velika kupusa:

2 Napa kupusa

1 kikara soli

3 glavice česna

1 veći luk

Đumbir, bokun od 5 cm

7-8 mladih lukova

1 velika ili 2-3 male mrkve

Pola većeg daikona

1 rotkva

1.5 žlica bijelog brašna

1.5 žlica tapioca škroba

1 kikara “fish” umaka (umak od ribe)

2 žlice “oyster” umaka (umak od kamenica)

1 kikara “chilli flakes” (čili pahuljice)

2 žlice Gochujanga (čili pasta)

Plastična zdjela s poklopcem za čuvanje Kimchija

Kupus zarezat pri dnu glavice pa ga rukama prepolovit, oprat ga u hladnoj vodi, i dobro posolit pa pustit u kadinu cca 1.30-2 sata da pusti vodu, stalno okrećući ga. Nakon 2 sata ga dobro isprati od soli, prepoloviti polovice (kako bi dobili četvrtine) i pustiti da se cijedi.

U međuvremenu napraviti škrobnu bazu od tapioke i brašna. Radi se po iztom principu kao i puding, u toplu vodu se ukuha razmućeno brašno i tapioka i kuha se dok se ne zgusne kao puding. Ohladi se.

U jednu kikaru ili zdjelicu se pomiješaju začini: umak od ribe, umak od kamenica, čili pahuljice i Gochujang.

Mrkvu, daikon, rotkvu i mladi luk se nasjecka na prutiće (cca 3 cm duge) i ubaci u veću zdjelu.

Česan, đumbir i luk se isjecka u sjeckalici i doda u zdjelu s ostalim nasjeckanim povrćem.

U ohlađenu škrobnu bazu se doda mješavina sa začinima i dobro promiješa da se sve sjedini. Zatim se ta mješavina prelije preko zdjele s povrćem i opet dobro promiješa.

Kupus punimo među listovima čili mješavinom, i onako dobro ga zameljamo pa ga slažemo u plastičnu posudu, stisnutog, jedan komad na drugi. Poklopimo i držimo u frižideru.

Aka ste u Dubrovniku, sve začine koji su vam potrebni za Kimchi imate za uzet u KAWA butizi na Pločama.