Biljke zastitnice organskog vrta

Biljke zaštitnice organskog vrta

Kad sam prvi put krenula s vrtlarenjem, u svom maleckom, neosunčanom đardinu, u Dubrovniku, prije nekih 20 godina, nisam pretjerano razmišljala o tome u što se upuštam, samo sam kupila sadnice gdje god sam ih našla i posadila kako god sam znala. Među povrćem nije bilo nikakvog cvijeća, osim mamine ruže koja je tu bila od prije, i jednog grma ružmarina. Nisam uopće razmišljala o tome da je iznimno važno reproducirati nekakve prirodne uvjete u vrtu, namamiti raznorazne kukce ili posaditi biljke koje štite moje povrće od raznih nametnika i bolesti. Dakle, iskustvo, instinkt i znanje 0 bodova.

20 godina i nekih 6-7 vrtova kasnije, ja ne mogu zamisliti uzgajanje povrća bez simultanog uzgajanja cvijeća, ljekovitog bilja i korova skupa s njim. To je jedan sklad koji ima apsolutnog smisla, koristan je za sve biljke i kukce, a sam pogled na vrt prepun boja i života mami osmijeh na lice.

Nabrojat ću samo neke od biljaka koje moram svake godine imati u svom vrtu, a koje su, pored toga što su prekrasne, i zaštitnice vrta. Primijetit ćete da biljke djeluju slično na ljude kao i na ostale biljke, pa stoga ne iznenađuju njihova svojstva u vrtu.


Neven

Neven

Iznimno važna biljka prekrasnog cvijeta, pomaže u suzbijanju štetnih nametoda u vrtu pa zbog toga kažu da iscjeljuje tlo. Voli sunce i dosta vlage. Najviše ga sadim kraj pomadora jer miris nevenova korijena odbija nametnike koji se hrane korijenom biljke.

Imam ga svukuda po vrtu i puštam ga da se sjemeni, često ga i prebacim ga na drugo mjesto, ali kako se ipak ne bi previše raširio, redovno uklanjam osušene cvjetne glavice. 


Buhač

Buhač

Pomaže protiv raznih štetnika u vrtu zbog svog insekticidnog djelovanja. Između ostalih dobar je protiv krumpirove zlatice i buhača. Prekrasno izgleda tako da je i lijep i koristan dodatak povrtnjaku. Voli sunčano i vlažno tlo.


Kadulja

Ovo je biljka koju toliko volim da ne mogu zamisliti svoj vrt bez nje. Pored toga što je koristim na 101 način, i što je prelijepog cvijeta, kadulju u vrtu najviše volim imati zbog pčela koje je apsolutno obožavaju, ali isto tako jer odbijaju mnoge štetne kukce, pa je stoga sadim na više mjesta a posebice blizu kupusnjača jer odbija kupusnog bjelca (leptir koji napada kupusnjače).


Majčina dušica

Pored toga što božanstveno miriše, majčina dušica štiti vrt od raznih štetnika. Pored nje dobro je saditi kupus i pomadore. Svojim mirisom privlači razne oprašivače, ponajviše pčele i leptire, pa je zbog toga imam na više mjesta u vrtu. Voli toplo i osunčano tlo i dosta je izdržljiva.


Lavanda

Pored toga što je lavanda (i lavandin) apsolutno prekrasna, jednostavna za uzgoj i raj za oprašivače, djeluje kao repelent protiv raznih nametnika, zbog toga ju je pametno saditi na nekoliko mjesta u vrtu, pogotovo pored pomadora, balančana i tikvica. Zbog svojih anti-bakterijskih svojstava, lavanda se tretira kao biljka koja njeguje zdravlje vrta.


Kadifica

Kao i neven, Kadifica također povoljno djeluje na biljke koje rastu oko nje. Mirisom korijena zbunjuje i odbija razne nametnike u zemlji, a štiti i protiv puževa koji je obožavaju pa je brste umjesto povrća. Zbog toga je sadim uvijek uz biljke koje su posebno interesantne puževima, poput salate, kupusa, mladih paprika itd.


Bosiok

Bosiok je prijateljska biljka za mnoga povrća, a pogotovo pomadore, zbog toga što odbija mnoge nametnike. Dobro ga je saditi i uz paprike, balančane, grahorice i patate. Pčele i ostali oprašivači ga jako vole. Pored toga što je biljka zaštitnik, bosiok je prekrasan dodatak svakom vrtu.


Cinija

Ovo je jedno od meni najdražih cvijeća, uvijek veselo, razigrano, ne traži puno, a daje toliko mnogo. Privlači leptire, pčele i bubamare, pa je stoga obavezno imati bar 5-6 grmova u vrtu.


Metvica

Kao i menta, metvica je jedna od onih zahvalnih biljaka u vrtu na koju možete zaboravit, a ona će vam i dalje davati ljubav privlačeći dobre i tjerajući loše insekte u vrt. Miris metvice tjera mnoge napasnike sa kupusnjača i tikvica, a ne vole je ni mravi. Zbog toga imam metvice na mnogo mjesta u, i okolo, vrta. Voli preuzeti prostor pa je stoga treba držati pod nadzorom.


Suncokret

Ne sadim ga samo jer je predivan i mogu mu se diviti po cijeli dan, iako bi to bio sasvim dovoljan razlog. Suncokret je biljka koja iscjeljuje tlo jer ima sposobnost upijanja štetnih tvari iz zemlje. Isto tako privlači pčele i ostale oprašivače, ali i ptice koje se hrane njegovim sjemenka i kukcima, pa je stoga njegova uloga u vrtu višestruka. Gdje god imam malo mjesta sadim po 1-2 suncokreta, niska ili visoka.


Melisa

Ovo je vjerojatno jedna od najdražih biljaka pčelama, zbog toga je veoma vole i pčelari ali i vrtlari. Melisa se čak i u mitologiji vezuje uz pčele.

Pored toga što privlači oprašivače, ima svojstva odbijanja mnogih kukaca poput komaraca, muha i mrava. Njeni bujni grmovi veoma su lijep dodatak svakom vrtu.


Uresnica (cosmos)

Uresnica ili cosmos mi je jedan od najdražih vrtnih cvjetova. Cvate cijelo ljeto do kasno u jesen, pa stoga krasi vrt i privlači pčele cijelu sezonu.