Aktivnosti koje vam pomazu da povezete svoju djecu s prirodom

Aktivnosti koje vam pomažu povezati djecu s prirodom 

Kao majci, jedna od važnijih stvari mi je naučiti djecu da njeguju ispravan odnos sa svim što nas okružuje, a najviše s prirodom. Prirodu poštujem, volim, od nje učim i (održivo) sakupljam iz prirode ono što nam je bogomdano, a to je naravno na prvom mjestu samoniklo jestivo i ljekovito bilje, gljive te mnogo toga iz mora. Naša obitelj rado boravi u prirodi, ali ne mogu reći da nije borba u današnje doba naučiti djecu da sve to vole istim intenzitetom kako sam to na primjer voljela ja u njihovim godinama. Svijet se promijenio i za nas roditelje koji želimo da nam djeca razviju odnos s prirodom taj zadatak nekad zahtjeva maštu, hrpu energije i predanosti. Svim srcem im želim pokazati kako je lijepo biti dijelom savršene Božje kreacije, prirode koja nas može prehraniti, u kojoj možemo naći mir, u kojoj se možemo zabaviti i doživjeti nebrojene avanture kojih ćemo se sjećati cijeli život. Ima par načina kako uvijek “zagrijem” svoje klince za boravak u prirodi pa ću to podijeliti s vama u nadi da će možda nekima to i pomoći. Nije otkrivanje tople vode, ali iskreno i ja samu sebe ponekad volim podsjetiti da je zapravo lako, samo treba odvojiti malo vremena, i živaca 🙂

Rad u vrtu

Ovo je definitivno najlakši način da se djeca osjete povezanima s prirodom te razviju ljubav prema sadnji i uzgajanju hrane. Kada dijete posije svoj mali vrt, zalijeva ga i trudi se oko njega, nauči poštovati rad uložen u uzgoj biljki i osjeća se ponosnim jer je njegov trud urodio plodom. 

Tako da je u našem slučaju početak povezivanja s prirodom bio u vrtu. 

Sada je jesen i zapravo je idealno vrijeme da vam vaša djeca pomognu u vrtu, bilo da imate veliki bokun zemlje ili mali balkonski vrt. U jesen se siju i sade biljke koje je jednostavno uzgojiti pa će to biti dodatni poticaj za vaše dijete da zavoli prčkati po zemlji.

Pored blitve, špinata, raznoraznih kupusa, petrusina, seleni, poriluka itd., možete se okušati u sađenju i Bok Choy kineske blitve ili kineskog kupusa. Što god da odlučite saditi, kad za ručak napravite špinat koje je vaše dijete uzgojilo to je uvijek poseban osjećaj. Svakako kod zahvale na jelu spomenite to da je baš za ovaj ručak biljke uzgojilo vaše dijete.

Branje samoniklog jestivog bilja i plodova

Dok berete paziju ili npr. maginje (Planiku), em ste u prirodi i šetate, dakle zdravo je za tijelo i dušu, em svoje dijete učite neprocjenjivom znanju koje će mu koristiti cijeli život, plus imate priliku pričati i provesti kvalitetno vrijeme zajedno.

Mojim dečkima je ispočetka jako imponirala činjenica da sam im dozvolila da dok beru paziju barataju nožem, pa je to cijelo iskustvo bilo malo zanimljivije. Nemojte očajavati ako vaše dijete ne bude ludo za ovom aktivnosti prvih nekoliko (desetaka) puta, nisu ni moja. Ali vjerujem da će s vremenom to postati dio njihovog DNA kao što je postalo djelom mog.

Branje maginja, ploda planike, je druga stvar. To im je zabavno i znaju da ćemo od maginja napraviti super ukusnu mermeladu koju obožavaju mazati na palačinke, pa u tome uživaju puno više nego u branju pazije. Branje maginja je isto tako jedna dosta sigurna aktivnost koja ne može dovesti do toga da dijete ubere krivi plod, jer jednom kad nauči kako izgleda maginju je jako teško zamijeniti za nešto ne jestivo.

Ribanje i ronjenje

Moja djeca obožavaju hvatanje ribe, branje lumpara i skupljanje puževa i školjaka. 

Naš najstariji sin je sad već dovoljno velik i za podvodnu pušku, tako da mu od sljedećeg ljeta planiramo uzeti malu pušku i dozvolu, a srednji sin je još uvijek fokusiran na branje lumpara i ribanje. Naš najmlađi sin koji ima 4 godine, uglavnom baca raka za hobu, do sad nije uhvatio ništa, ali to ga nije obeshrabrilo, on i dalje uživa u ribanju.

Kad je jesen, bez odijela je puno teže roniti, pa smo s djecom uglavnom ribamo, a sad brzo kreće i stađon oliganja a to je nekako naj stress-free vrsta ribanja. 

Prikupljanje bilja za čaj i sirupe

Jedna od aktivnosti koju jako često radimo zajedno obiteljski je branje bilja za čaj i za sirupe za sokove. Najčešće nas možete naći na Srđu ili tako neđe u kršovitoj divljini. Djeca vole brati  kadulju za sok i biljke za čaj, jer ljeti obožavaju sokove, a zimi volimo čajeve, tako da im i to daje određeno zadovoljstvo kad znaju da su i oni pridonijeli da imamo sok ili čaj koji vole. 

Branje gljiva

Od ove godine obiteljski beremo gljive. Ja sam još uvijek početnica tako da ne dozvoljavam djeci da beru previše vrsta gljiva, samo one koje im je lako prepoznati, poput sunčanica i krvnih mlječnica (krvnih rujnica). Ovo je super zabavna aktivnost i djeca je obožavaju, a kad ugledaju veliku ljepu sunčanicu osjećaju se jako zadovoljno i ponosno jer su uspjeli nači i prepoznati gljivu. Ovo je isto super način da ih, ukoliko ne vole kao moji, navučete na to da jedu gljive.

Radni piknik u prirodi

Ako imate svoju zemlju onda ovo vjerojatno već često i radite s djecom, ali ako nemate onda vam možda radni piknik u prirodi nije padao na pamet. Svi mi, koji nažalost još nemamo svoju zemlju na selu skoro pa sigurno poznajemo nekoga tko ima i kome uvijek treba dati ruke za nešto odradit. Možda imate prijatelje koji imaju bokun zemlje koju ne obrađuju pa vam je mogu dati na korištenje, ili im jednostavno možete učiniti uslugu i očistiti je sa svojom djecom. Koja god da je opcija, tzv. radni piknik djeca obožavaju. Cijeli dan provedete na zemlji, uređujete, palite vatru, siječete stara drva, gradite suhozide koji su popadali, kosite travu, podrezujete žbunje, ma što god, dok god je u centru zbivanja vatra koja gori, i klopa kojom ćete se svi nagraditi nakon napornog posla.

Sve što radimo u prirodi radimo sezonski, svako godišnje doba ima svoju aktivnost i tako poštujemo ritam prirode i ritam koji ima smisla. Priroda je predivna, savršeno stvorena i kad uspijete svojoj djeci to uvjerenje usaditi, onda znate da ste postigli puno.